Osnove 

Osnove Blockchain tehnologije

Da li ste se ikada zapitali, što je taj famozni blockchain o kojem svi pričaju?U ovom tekstu, dati ćemo vam neke osnovne informacije, te objasniti što je i kako funkcionira.

Sličnosti i razlike

Blockchain tehnologija je u neku ruku dosta slična onima koje su trenutno dostupne. Blockchain omogućuje da više ljudi unosi podatke, dok zajednica određuje na koji način se ti podaci spremaju, slično kao u nekim javnim bazama podataka.

No, za razliku od javnih baza podataka, blockchain nije spremljen na internetu, odnosno nekom serveru. Ukratko, web stranice, javne baze podataka, odnosno bilo što na internetu je spremljeno na nekom centraliziranom serveru.

Prijenos podataka blockchainom je u potpunosti drugačiji, a ono što ga čini drugačijim je njegova decentraliziranost. Dok online baze moraju komunicirati sa centralnim serverom koji mora poslati “master copy” na vaše računalo da biste mogli nešto mjenjati, blockchain stvara mrežu čvorova (eng. node) koji se međusobno cijelo vrijeme updataju. Tako da u ovom slučaju, svaka kopija je ujedno “master copy” vašeg podatka, a bilo koja promjena na jednom nodu se prenosi na ostale.

Tako da u ovom slučaju, svaka kopija je ujedno “master copy” vašeg podatka, a bilo koja promjena na jednom nodu se prenosi na ostale.

Blockchain tehnologija sama po sebi nije nova. Ona je nastala spajanjem 3 zasebne tehnologije: public key cryptography, p2p network te program protocol.

Rezultat: sistem digitalnih interakcija koji ne zahtjeva treće strane za osiguranje podataka.

Digitalna sigurnost

U slučaju blockchain tehnologije, private key cryptography pruža glavni alat za dokazivanje vlasništva nad nečime što je spremljeno na blockchainu. Posjedovanje tog public key (ili hr. javnog ključa) predstavlja vlasništvo. No, također omogućava da osoba ne djeli previše osobnih podataka, te se ne izlaže napadima hakera.

No, autentifikacija nije dovoljna. Autorizacija transakcija, stanja računa i slično treba biti isporučena putem p2p mreže od početne točke. Na ovaj način, smanjuju se mogućnosti pojave grešaka.

Ovim načinom izvršenja autorizacije i autentifikacije predstavlja jeftinije riješenje nego skupe usluge trećih strana. Kao takve, sve svjetske vlade ali i velike IT kompanije traže način kako da ubace ovu tehnologiju u svoje postojeće sustave.

Photo credit: rebcenter-moscow

Advertisements
Podijeli na:
Josip
Po struci biolog, obožavam prirodu i planinarenje. Novije tehnologije su mi zanimacija, a glavne nade polažem u ETH i ONION.

Povezani postovi

Leave a Comment