Rudarenje 

Upute za izradu vlastitog riga za rudarenje

Kako je rudarenje Bitcoina “na malo” postalo vrlo skupo i gotovo neisplativo, većina entuzijasta se okrenula rudarenju Ethereuma i sličnih valuta na kojima težina kopanja nije toliko velika, te su samim time i isplativije. Kasnije te iskopane coinove prodaju na specijaliziranim burzama za Bitcoin. Takav indirektni pristup skupljanja bitcoina se pokazao kao najefikasniji.

Za rudarenje Ethereuma i većinu altcoina potrebna je jaka grafička kartica s minimalno 3 GB RAM-a, mi bi ipak preporučili 4 GB.

 

U početku su najisplativije bile AMD RX 470, 480 ,570 i 580 kartice, no kako su zbog velike potražnje te kartice značajno poskupile, Nvidia se pokazala kao dostojna alternativa.
Ono po čemu se Nvidia dodatno ističe je efikasnije kopanje drugih valuta, poput Zcash-a koji u trenutku pisanja ovog članka ima veću vrijednost od Ethereum-a.

No, vratimo se na opremu.

Za rig su kao što smo rekli, najbitnije grafičke kartice. Što to znači?
To znači da odatle komponente mogu biti vrlo bazične, poput najjeftinijeg procesora za Vaš socket (npr. Intel Pentium G440), “samo” 4GB RAM-a i nekakav USB stick umjesto skupljeg Hard Disk-a ili SSD-a.

Primjer rig-a za rudarenje Ethereuma

Niže se nalazi primjer rig-a, broj kartica je opcionalan.

Matična ploča: MSI Z270-A
Procesor: Intel Pentium G4400
RAM: PC-17000, 4 GB, G.SKILL
Grafička kartica: 5x AMD RX470, 4 GB
Napajanje: CORSAIR RM1000i Gold – 1000W
16GB USB – za instaliranje operativnog sustava ili sustava specijaliziranog za rudarenje kriptovaluta (npr. SimpleMining OS)
6 x PCIe risera – služe kao produžetak PCIe utora, kako bi na matičnu stalo 6 ili više grafičkih kartica. Uz odizanje grafičke, dodatno i rasterećuju PCIe utore jer se napajaju direktno iz PSU-a, umjesto s matične ploče.

Ovakav rig rudari brzinom od 125 MHs,  s aktualnim cijenama to je mjesečno otprilike 1300 kuna Ethereuma, što s trenutnim težinama kopanja i cijenom Ethereuma znači da će se isplatiti kroz cca 12 mjeseci.

P.S. Kao što je već spomenuto, nisu nužne AMD kartice, ako Vam je budžet nešto manji, savjetujemo Nvidia 1050Ti koje su jedne od najisplativijih po omjeru cijene na MHs.

Sretno rudarenje!

Credits:
Designed by Freepik

Advertisements
Podijeli na:
Domagoj on Linkedin
Domagoj
Digitalac sam s višegodišnjim iskustvom u raznim branšama. Zbog velikog interesa o kriptovalutama, za koje vjerujem da su budućnost novca i poslovanja, odlučio sam pokrenuti vlastiti portal CryptoDaily.

Povezani postovi