Vijesti 

EU planira nastaviti financiranje blockchain tehnologije

„Europa može biti na čelu razvoja.“

Europska povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel danas je najavila kako planiraju nastaviti financiranje blockchain tehnologije.

„Komisija nije samo otkrila blockchain. Mi financiramo projekte još od 2013. godine. Podrška koju smo pružili uskoro će dosegnuti broju od 100 milijuna eura.“

Kako doznajemo iz priopćenja Europske komisije za tisak, EU bi mogla financirati projekte koji imaju pristup blockchain tehnologijama do 2020 godine, a iznos se proteže do 340 milijuna eura.

Blockchain tehnologija je sustav organizacije distribuiranih podataka kojima se transakcije označavaju vremenskim žigom i registriranju, te nakon toga čuvaju u distribuiranoj bazi koja je dostupna svim korisnicima mreže.

Ovom inicijativom oko financiranja omogućuje se šire korištenje mreže  koje nije samo u okviru kriptovaluta. EU ima niz projekata koje financira godinama.

Mariya je također upozorila na moguće probleme. Jedan od njih je i nedostatak programera koji bi mogli raditi na razvoju blockchain tehnologije.

No, nisu svi dužnosnici EU jednako podržavajući u ovom kontekstu. Jakob von Weizsäcker, jedan od zastupnika u Europskom parlamentu, upozorava na rizike koji dolaze kada jedan sustav dominira.

„Kada ste se odlučili za jednu jedinstvenu platformu, to može implicirati izmjenu monopola.“

Izvor: europa.eu

Advertisements
Podijeli na:
Domagoj on Linkedin
Domagoj
Digitalac sam s višegodišnjim iskustvom u raznim branšama. Zbog velikog interesa o kriptovalutama, za koje vjerujem da su budućnost novca i poslovanja, odlučio sam pokrenuti vlastiti portal CryptoDaily.

Povezani postovi

Leave a Comment