Vijesti 

UBIK- Hrvatska udruga za Blockchain i kriptovalute

Prije nekoliko dana predstavljena je udruga za blockchain i kriptovalute, UBIK. Iako sami početci kriptovaluta u Hrvatskoj počinju 2013 godine, sve do 13.veljače smo čekali na ovakav pothvat. Udruga trenutno broji 8 članova:

  1. Dunja Despot (osnivačica Bitcoin Group Zagreb)
  2. Ivan Glavaš (IN2, Lead blockchain product developer)
  3. Vlaho Hrdalo (odvjetnik s fokusom na području blockchaina)
  4. Nikola Jokić (CTO Digital Asset Power Playa (prvi hrvatski ICO))
  5. Luka Klancir (pokretač portala Hrvatski Bitcoin Portal)
  6. Vedran Kajić (autor igre Etherization, pokretač CryptoTaska (drugi hrvatski ICO))
  7. Nikola Škorić –(osnivač Bitcoin mjenjačnice, suorganizator Bitcoin Group Zagreb)
  8. Ivan Voras ( pisac knjige “The Sceptic’s guide to Bitcoin […]” i autor Daisy blockchaina)

Članovi upravnog odbora su se predstavili poreznoj upravi 9.veljače. 2018.

Na sastanku je bilo govora o samim regulativama, te je ukazano na nedostatak okvira za blockchainom i kriptovalutama. Dotakli su se i s problemima provođenjem ICO-a, oporezivanju na dobitke, plaćanje kriptovalutama te ostali problemi koji dolaze iz nejasno i nedovoljno postavljenog okvira.

S druge strane, predstavnici Porezne uprave pokazali su velik interes za tehnologiju i probleme koji su im predstavljeni, te su spremni na suradnju. UBIK je izjavio kako će zatražiti pismenim putem odgovore koji će biti predstavljeni javnosti.

Nagli rast Bitcoina krajem prošle godine proširio je zanimanje za kriptovalute unutar cijele zemlje iako je sama ideja za ovakvom udrugom bila još 2016. godine.

S druge strane, dok smo mi tek dobili udrugu koja je vlastima predstavila probleme na koje nailaze, naši susjedi u Sloveniji su daleko ispred nas s jasno postavljenim okvirima i ciljem kojem teže i koji je prepoznat među vodećim blockchain kompanijama. Možemo zaključiti da je ostvarivanje UBIK-a odličan potez koji je nedostajao u Hrvatskoj.

Statut udruge i informacije za učlanjenje u udrugu možete pronaći ovdje.

Advertisements
Podijeli na:
Domagoj on Linkedin
Domagoj
Digitalac sam s višegodišnjim iskustvom u raznim branšama. Zbog velikog interesa o kriptovalutama, za koje vjerujem da su budućnost novca i poslovanja, odlučio sam pokrenuti vlastiti portal CryptoDaily.

Povezani postovi

Leave a Comment